Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat itt olvashatsz »

Csipeszes játékok - finommotorika fejlesztéshez

Miért jók a csipeszes játékok? A csipeszek remek lehetőséget adnak a finommotorika fejlesztéséhez, mert a kéz, a csukló és az ujjak mozgásának összehangolt mozgáást igénylik. Kisgyermek korban, amikor a finommotorikus készségek kialakulnak, célszerű olyan elfoglaltságot találni, amelyek játékosan és szórakoztatóan segítik ezt. Ezek a készségek később különösen fontosak lesznek a helyes ceruzafogás, az írás megtanulása és közvetetten az iskolai teljesítményhez.

Csipeszes játékötletekért görgess lejjebb!

Rendezés:

Playfoam Pluffle szenzoros készlet Hide & Seek

11.990 Ft
Hamarosan 2024. április 22-i hét

Szortírozó tálkák - Sorting Bowls

3.830 Ft
Átmenetileg nem rendelhető

Csipeszes játék - űrlények

10.390 Ft
Átmenetileg nem rendelhető

Mit lehet játszani a csipeszekkel?

Az alábbiakban adunk néhány ötletet, természetesen a teljesség igénye nélkül. Inspirációnak szánjuk, mely alapján Te magad is kitalálhatsz újabb és újabb játékokat csipeszekkel.

Mindenekelőtt engedd, hogy a gyerkőc megismerkedjen a csipesszel. Mindenképpen mutasd meg a helyes csipeszfogást (mindegyik csipeszes játékunknál találsz fotókat hozzá) és ügyelj rá, hogy helyesen tartsa az ujjait. Gyakoroljátok, hogyan lehet összezárni és kinyitni a csipeszt. Nagyon fontos, hogy tudja, hogyan működik a csipesz és rutinszerűen tudja használni.

Elsőként válasszatok valami könnyű tárgyat. Pl. zsenília golyókat (vagy szivacsgolyókat), melyek könnyűek és puhák, ezért kiválóan alkalmasak a kezdeti lépésekhez. Szórj szét a padlón egy maroknyit belőlük. Kérd meg, hogy egyenként (egymás után) gyűjtse a golyókat egy kis tálba. Később meg is számolhatjátok az összeszedett golyókat, mellyel megalapozhattok a későbbi matematika tanulásnak is. Később adhatsz mindkét kezébe egy-egy csipeszt, hogy mindkét keze ügyesedjen.

Utána keményebb tárgyakkal is próbálkozhattok, mint amilyenek az építőkockák, apró termések, apró játékok stb. Rakjátok ezeket egyik tálból a másikba. Tanítsd meg, hogy a tárgyakat mindig a bal oldali tálból a jobboldaliba rakja, ezzel előkészíted a későbbi balról jobbra történő írás és olvasás irányának rögzülését.
- A Learning Resources játékai közül választhattok készleteket is, melyek mind a csipeszt, mind az apró tárgyakat is tartalmazzák. Pl.: Csipeszes játék űrlényekkel, Gyümölcslavina, Csipeszes kukacos játék. Az óvodás korú gyerekeknek csipeszes társasjátékokat is találsz nálunk: az első társasjátéknak is remek Mókusos csipeszes játék vagy a bájos Nyuszis csipeszes játék
- Ha a gyerkőc már sikeresen mozgatja ezeket a nagyobb tárgyakat, próbáljon meg felvenni és mozgatni kisebb tárgyakat, például gyöngyöket vagy apró, kerek gombokat.
- Játsszon együtt az egész család egy finom motoros játékban: gyűjtse és mozgassa mindenki a különböző méretű háztartásban található apró tárgyakat csipesszel.
PL.: Helyezz különféle tárgyakat egy kupacba az asztal vagy a padló közepére. Minden tárgynak adjatok pontértéket. A nagyobb tárgyak (zsenília golyók, építőelemek stb.) 1 pontot érnek. A közepes méretű tárgyak (anyák és csavarok, gombok, cukorkák) 2 pontot, míg a legkisebb tárgyak (érmék, lapos gombok, magvak) 3 pontot érnek, mivel ezeket a legnehezebb felvenni. A legfiatalabb játékos kezd. Kiválaszt egy tárgyat, majd csipesszel felveszi és egy tálba rakja. Jegyezd fel az érte járó pontot a tárgy mérete alapján. A játék addig tart, amíg valaki el nem éri a 10 pontot.

Az oldal tetejére