Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat  itt olvashatsz »

Webáruház Menü
Itt jársz most: > > >

Amire gondolni se mernél: a helytelen ceruzafogás 8 következménye

CURIOCITY
2018. 03. 20. 00:00:00
Amire gondolni se mernél: a helytelen ceruzafogás 8 következménye

Könnyen elfárad gyermeked rajzolás, írás közben? Fáj a keze, karja, válla? Rossz testtartásban ül a széken? Lehet, hogy csak helytelenül fogja a ceruzát!

 

Miközben mindennapi életünket egyre inkább kitölti az elektronikus kütyük nyomogatása, és hamarosan már az ajtót se kilinccsel nyitjuk, egyre többen kérdőjelezik meg a kézírás, illetve a folyóírás szükségszerűségét, jelentőségét. Korábbi cikkünkben már utánajártunk annak, milyen szerepet játszik agyunk fejlődésében a kézírás elsajátítása, arról azonban nem szóltunk, milyen következményei lehetnek annak, ha gyermekünk nem tanulja meg helyesen fogni a ceruzát.

Mint a legtöbb dolog, amit rutinszerűen végzünk (egy iskolás korú gyerek pedig naponta több órán keresztül tartja kezében a ceruzát), a helytelen ceruzafogás is számos nem kívánatos következménnyel jár, ahogyan a lumbágó kialakulásában is komoly szerepe lehet a nem megfelelő módon elsajátított leülés és felállás gyakorlatának. A megoldás azonban éppoly egyszerű, akár kézbe fogni egy kavicsot. Persze, ha szülőként időben észreveszed, hogy gyermeked nem tartja helyesen a ceruzát és teszel ellene. Ehhez nyújtunk most segítséget.

Először is tisztázzuk, milyen a helyes ceruzafogás, és melyek a tipikus példák a helytelen ceruzafogásra. A képre kattintva megnézheted!

És most nézzük sorban a következményeket.

1. Csúnya kézírás

A helytelen ceruzafogás egyik nyilvánvaló eredménye a csúnya kézírás. Természetesen előfordul, hogy valaki helytelen ceruzafogás mellett is szépen ír, de a legtöbb esetben, ha gyermeked túlságosan rágörcsöl a ceruza kézben tartására (és arra, hogy az ne mozogjon ide-oda), nem tud eléggé a betűk, illetve rajzok megformálására koncentrálni. A nem megfelelő ujjtartásnak köszönhetően nem tudja megfelelően irányítani a ceruzát, így a rajz és a betűk egyaránt csúnyák lesznek, később pedig nehézséget okoz majd a vonalon vagy a vonalak között történő írás is.

2. Lyukak a papíron

Amikor a gyerek görcsösen szorítja a ceruzát, mert bizonytalan annak megtartásában, olyan erővel tudja rányomni a papírra, hogy az kilyukadhat, vagy olyan mértékben kidomborodik a hátoldalán, hogy nyomdázni is lehet vele.

3. Gyakran kitörik a ceruza hegye

Azon kapod magad, hogy gyermeked folyton ceruzát hegyez, mert kitört a hegye? Bár a silány minőségű ceruzáknak sokszor már a papír gondolatára kitörik a hegye, érdemes odafigyelni, valóban a ceruza a hibás. A görcsös ceruzafogás és túl erős nyomás könnyen kitörheti a ceruza belét. Ez azonban távolról sem csak azért ártalmas, mert többet kell költened ceruzára.

4. Piros, illetve fehér ujjbegyek

A nem megfelelő ceruzafogás ugyanis nem csak a papíron hagy nyomot. Ha piros vagy fehér foltokat veszel észre gyermeked ujjhegyén, illetve a hajlatokban közvetlenül rajzolás, írás után, biztos lehetsz benne, hogy nem jól tartja a ceruzát. Amikor túl szorosan fogja a ceruzát, vagy olyan erősen nyomja valamelyik ujjával, hogy az megfeszül, túlságosan erős nyomás nehezedik az ujjakra és az izmokra, ami fáradságot és fájdalmat is okozhat, ráadásul nem csak az ujjakban, hanem hosszútávon a kéz- és vállizmokban is megjelenhet.

5. Helytelen testtartás

Amire gondolni se mernél, hogy gyerekkorban helytelen testtartást is okozhat a nem megfelelő ceruzafogás. Amikor a gyermek helytelenül tartja a ceruzát, akadályozza abban, hogy rendesen lássa a papírt, amin ír, rajzol, ezért fejét oldalra dönti, túl közel hajol a papírhoz, az asztalra fekszik vagy gúnárként nyújtja nyakát, hogy átlásson a keze fölött. Az emiatt rossz szokássá váló helytelen testtartás szintén növeli a fáradékonyságot, a gyerek előbb-utóbb fájlalni kezdi kéz-, váll- és nyakizmait, hosszú távon pedig további a testtartásból eredő problémákkal szembesülhet.

6. Fáradság és kézfájás

Ujjaink mozgatása az egyik legkifinomultabb és legösszetettebb együttműködést igényli testünktől. Bár ujjainkban nincsenek izmok, ujjaink mozgatása a tenyerünkön és alkarunkon található 38 izom összehangolt működését igényli.

Ebből kifolyólag a helytelen ceruzafogás olyan túlmunkát ad a gyermek izomzatának bizonyos részein, amely először csak indokolatlan fáradságérzetet, később azonban fizikai fájdalmat is okozhat az ujjakban, a kézen, a karon vagy a vállban. Ha ehhez még helytelen testtartás is társul, nem ritka a hát és nyakfájás sem.

7. Lassú feladatmegoldás

Természetesen nem csak fizikai értelemben szembesülhetünk a helytelen cerazafogás következményeivel. Amikor egy gyerkőcnek túl sok energiáját vonja el a ceruza „egyensúlyozása”, hogy a vonalak arra kanyarodjanak, amerre szeretné, a túlzott fizikai erőfeszítés (és az izmok ezzel járó túlterhelése) a figyelem és az összpontosítás rovására megy. Ezért a gyermek lassabban halad és végez a kitűzött feladattal (nem beszélve arról, ha még nem is tudja megfelelő szinten elvégezni azt), az iskolában pedig, ahol az időre elvégzendő feladatoknak már tétje is van, könnyen lemaradhat.

8. Önbizalomhiány és az együttműködési készség romlása

A gyerekek rendkívül érzékenyek és mindent észrevesznek. Sokszor azt is, amit mi felnőttek nem. Amikor egy gyerkőc azt látja, hogy egyes feladatokat milyen nehézségek árán tud megoldani, miközben más gyerekek játszi könnyedséggel teszik ugyanezt, könnyen megkérdőjelezheti saját képességeit. Ha mi szülők nem vesszük észre, hogy emögött a helytelen ceruzafogás áll, gyermekünk még kevésbé fog rájönni, és elkönyveli magában, hogy ő ügyetlenebb, mint a többi gyerek. Innen pedig egyenes út vezet ahhoz, hogy kedvét szegje a rajzolásban, később pedig írás-olvasás elsajátításában, és tanulásban.

 
Van-e gondotok a helyes ceruzafogással, vagy van-e olyan ismerősöd, akinek van?
VAN, nekünk is és ismerőseinknek is
NEKÜNK VAN, de ismerőseinkről nem tudok
ISMERŐSEINKNEK VAN, de nekünk nincs
SE NEKÜNK, SE ISMERŐSEINKNEK NINCS
 
 
 
 
 
 
Created with PollMaker

Pofonegyszerű megoldás a fejlesztő pedagógustól

A Crayon Rocks® kavicskrétát éppen abból a célból fejlesztette ki Barbara Lee fejlesztő pedagógus, hogy a ceruza előtti korszakban természetes módon erősítse a hárompontos fogáshoz szükséges izmokat, később pedig segítse a ceruzafogáshoz szükséges ujjtartás elsajátítását, miközben megunhatatlan élménnyel ajándékozza meg az alkotószárnyait bontogató gyerekeket.

A szójaviaszból készült, természetes ásványokkal színezett kavics formájú zsírkrétával, a Crayon Rocks kavicskrétával mindenki azonnal rajzolni kezd. Közben észre sem veszi, hogy ösztönösen szabályos, hárompontos ceruzafogásban tartja a krétát (mert máshogy nem is tudja). Világszerte, és most már Magyarországon is egyre több gyerek számára válik ismeretlenné a helyes ceruzafogás elsajátítása körüli herce-hurca. Szívesen fogja kezébe a ceruzát, örömmel rajzol és nem okoz számára traumát a kézírás (legyen az folyóírás, vagy nyomtatott betű) megtanulása.

A Crayon Rocks kavicskréta legkisebb, 8 db-os kezdő csomagtól, a legnépszerűbb 16 db-os csomagokon át a 64 db-os intézményi kiszerelésig számos változatban kapható. Utóbbi egy teljes tanévre elegendő az ovis csoport vagy az iskolai osztály számára, rendeltetésszerű használat mellett. Az alábbi videóban megnézheted, miként rajzolnak a gyerekek a Crayon Rocks kavicskrétával.

ÉLVEZD TE IS A RAJZOLÁST A KAVICSKRÉTÁVAL ÉS NEM LESZ GONDOD A HELYES CERUZAFOGÁSSAL!