Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat  itt olvashatsz »

Hogyan készülj az első osztályra?

CURIOCITY
2020. 07. 20. 18:11:03

A tanulás tényleg a játékkal kezdődik. Ha óvodás korban, játék közben elsajátította gyermeked az összes készséget, képességet, amire az iskolában szüksége lesz, jó eséllyel sikerélménye lesz az első napoktól. A hiányzó képességek, részképességek azonban komoly akadályokat jelenthetnek és elvehetik gyermeked kedvét az iskolától. Cikkünkkel segíteni szeretnénk, hogy a legtöbbet hozhasd ki gyermekedből!

Ha gyermeked még nem megy is iskolába, akkor is érdemes elolvasnod, előbb-utóbb szükséged lesz rá. Ha pedig már másodikba, harmadikba stb. készül, kövesd posztjainkat, mert hamarosan folytatjuk cikkünket!

Hogyan készülj az első osztályra?

Az egyik leggyakoribb tévhit szülők részéről, hogy a tanulás az iskolapadban kezdődik. Persze az írás-olvasást és az összeadást-kivonást ott fogja megtanulni, sok mással egyetemben, de ahhoz, hogy ezt élvezettel tegye, sikerélménye legyen benne (ami egy életre meghatározhatja a tanuláshoz való viszonyát – a szerk.), abban nem a pedagógusnak, nem is az oktatási rendszernek, hanem NEKED van a legnagyobb szereped.

Ahhoz, hogy gyermeked sikeresen vegye az akadályokat az iskolában, számos készséggel kell rendelkezni. A teljesség igénye nélkül összeszedtük a legfontosabbakat. Az iskolakezdésig még van időtök arra, hogy meggyőződj róla, rendelkezik-e gyermeked mindegyik képességgel. Ehhez számos ingyenesen letölthető foglalkoztatót találsz oldalunkon. Ha pedig szükséges, mindegyikhez ajánlunk játékokat, amik segítségetekre lesznek, hogy az első tanítási napra felvérteződjön velük.

Figyelem, koncentráció

Az egyik legfontosabb változás gyermeked életében az lesz, hogy végig kell tudnia ülnie az órákat és legalább 20 percen át képesnek kell lennie aktívan figyelni, közreműködni a feladatokban. Bár a pedagógusok általában minden elkövetnek, hogy az oviból érkező gyerekeket fokozatosan szoktassák hozzá a tanórákhoz, minden szempontból előnyt jelent, ha gyermeked képes huzamosabb ideig koncentrálni és odafigyelni.

Mivel fejlesztheted: Mini games, Robot face race, kirakós játékok

Finommotorika, vonalvezetés, ceruzafogás

Az írás-olvasás elsajátításához elengedhetetlenek az alapvető finommotorikus készségek. Fejlett finommotorika kell ahhoz, hogy helyesen fogja kézbe a ceruzát, és képes legyen a biztos vonalvezetésre, két vonal között is tudjon különböző alakzatokat "rajzolni", amelyekből később betűk és számok lesznek.

Mivel fejlesztheted: háromujjas csipesz, kavicskréta, origami, gyurma  

Szín és formafelismerés, alap geometriai formák felismerése

A betűk és számok geometriai formákból állnak. Gyermekednek fel kell ismernie és meg kell tudni különböztetnie az alapvető formákat (kör, háromszög, négyzet stb.) és ezeket le is kell tudni rajzolnia. Nem az a lényeg, hogy le tudja írni nagybetűkkel a nevét, sokkal inkább az a képesség, hogy felismerje majd a betűk közötti különbséget.

Mivel fejlesztheted: Hápizsák, Crocidile hop játszószőnyeg, Colorformix

Számfogalom

A számoláshoz kialakult számfogalommal kell rendelkezni, ismernie kell a kisebb-nagyobb, több-kevesebb közötti különbséget. Nem az a lényeg, hogy oda-vissza el tudjon számolni százig, vagy ezerig. Sokkal fontosabb, hogy tudja, a három mindig három, függetlenül attól, almáról, körtéről vagy ujjakról beszélünk, és egyértelműen észre vegye, hogy a 7 több mint 3, akkor is, ha számmal írjuk és akkor, ha paradicsomokat lát.

Mivel fejlesztheted: Macskabagoly, HurriCount, Veggie Farm, Smart Scoops, Super Sorting Pie

Logikai készségek

Bár sokan eleve a matematikához kötik, nem szabad elfeledkezni a logikus gondolkodás képességéről sem, ami távolról sem azonos a számolás képességével, még akkor sem, ha a legtöbb gyereknél a kettő együtt jár. Felfedezi-e gyermeked az ismétlődő mintázatokat, vagy az éppen oda nem illő formát, felismeri-e az ok-okozati összefüggéseket, képes-e előre kigondolni egy adott feladat megoldásához vezető lépéseket.

Mivel fejlesztheted: Smart games játékok, Stackers, Vortex

Térorientáció

Az írás-olvasáshoz, majd később a matematikához és számos tantárgyhoz szükséges lesz a vizuális téri orientáció, azaz a jobbra-balra, fent-lent, előtte-mögötte felismerése. Ráadásul a téri orientáció az agyműködésből adódóan erőteljesen összefügg a logikai készségekkel, így ennek fejlesztése, hasznosan segíti  a logikai készségek fejlődését is.

Mivel fejlesztheted: Topologix, Geomakers, Algoracing, Üregező

Beszédkészség

Az iskolában egyre több olyan helyzet áll elő, amikor gyermekednek ki kell fejezni gondolatait. Minél határozottabban, választékosabban teszi ezt, annál könnyebb helyzete lesz.

Mivel fejlesztheted: All about me, Sztorikocka, Érzel-mese 

Miért ne várj az iskolakezdésig?

Ha gyermeked a fenti készségekkel felvérezve kezdi az iskolát, akkor figyelmét és energiáit az újonnan elsajátítandó ismeretekre tudja fókuszálni, nem pedig arra, hogy utolérje a többieket. Sokkal kevesebb stresszt jelent majd számára a változás, a folyamatos sikerélmény pedig kedvet ad a folytatáshoz.

Még több készségfejlesztő játékot szeretnél?

Webáruházunkban több száz válogatott készségfejlesztő játékot találsz olyan világmárkák kínálatából, mint a Learning Resources vagy a Djeco. Konkrét készséget szeretnél fejleszteni? Böngéssz fejlesztési területek szerint itt >>>

 

 

Az oldal tetejére