Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat  itt olvashatsz »

Hogyan készülj az iskolakezdésre, ha másodikba vagy harmadikba megy?

CURIOCITY
2020. 07. 28. 18:30:04

Tud már olvasni, tud már számolni, de a kihívások, amik a következő tanévben várnak rá, egy életre meghatározhatják a folytatást. Gondolni se mernéd, mennyi minden múlik rajtad is, hogy az akadályokat sikerrel vegye és örömét lelje a tanulásban! Cikksorozatunk következő részében másodikba és harmadikba készülő gyerekeknek kínálunk játékos segítséget.

Hogyan készülj az iskolakezdésre, ha másodikba vagy harmadikba megy?

A legtöbb gyerek, köszönhetően a pedagógusok és a szülők megkülönböztetett figyelmének, általában sikerélménnyel zárja az első osztályt. A gyerek megtanult írni-olvasni, tud összeadni és kivonni (magabiztosan többnyire 20-ig), készen áll arra, hogy egyre nagyobb kihívásokkal szembesüljön a tanulás terén. Idén persze sem a szülő, sem pedig a pedagógus nem lehet biztos abban, hogy minden gyerek valóban megtanulta mindazt, ami a következő tanévet megalapozza. Ha van korosztály, akiket igazán hátrányosan érintett a tavaszi iskolabezárás, azok pont a legnagyobb gondoskodást igénylő elsősök és az első igazi megpróbáltatásokon áteső másodikosok.

A digitális oktatás, pláne annak sok esetben egyszerű feladatlapok kiküldésére és visszagyűjtésére butított változata teljességgel alkalmatlan arra, hogy az éppen szárnyait próbálgató gyerkőc magabiztosan elsajátítsa a tananyagot, a pedagógus pedig kétséget kizáróan meggyőződhessen a gyermek valódi tudásáról és kiderítse, hol szorul segítségre. Az állandó érdemjegy kényszer a tudás fejlesztésének rovására ezt a folyamatot még inkább aláássa. Az olyan kényszer szülte helyzetekről már ne is beszéljünk, amikor az egyébként munkáját otthonról végző szülő sietve megírja gyereke helyett a tesztet és azzal nyugtatja magát, hogy majd a nyári szünetben bepótolják.

Egy szó, mint száz, az augusztust bizony érdemes kihasználni arra, hogy felmérd, mit visz majd magával gyermeked a következő tanévkezdésre, és ha szükséges, minél előbb segíts neki ledolgozni lemaradását. Ehhez nem kell feltétlenül tankönyvekkel és unalmas, monoton feladatlapokkal kínoznod gyermeked. Oldalunkon számos cuki és mókás ingyenesen letölthető foglalkoztatót találsz, melyekkel játékosan mérheted fel gyermeked tudását és fejlesztheted azt. Az alábbiakban pedig, ahogy tettük ezt az első osztályba készülők esetén, rengeteg játékötletet kínálunk a készségek és tudás fejlesztéséhez.

Összeadás-kivonás

A matematikával való ismerkedés első lépcsője az összeadás-kivonás, amely kivált a 10-es számkörből kilépve az első fontosabb kihívást jelenti gyermeked számára. Nagyon fontos ebben az időszakban, hogy gyermeked számára egyértelmű legyen a számok tartalma, azaz ne csak a számképet tanulja meg, hanem a mögötte rejlő számfogalommal is tisztában legyen. Ha a 3+2=5 esetében csak a számkép rögzül, nem fogja látni az összefüggést a három szám között, azaz, hogy az 5-2=3, illetve az 5-3=2. Bármily banálisnak tűnik, pont ez az, ami elválasztja a jó matekost attól, aki élete végéig küzd a számokkal.

Szerencsére számos játékkal bátoríthatod és segítheted gyermeked, hogy biztos rutint szerezzen az összeadás-kivonásban és ne csak bebiflázza az összeadás-kivonást, hanem megértse a mögötte rejlő számokat.

Ajánlott játékok: Gophers Maze, Frui10, Numberloor, TriFacta összeadás-kivonás, Tukánok, Matekos játszószőnyegHurriCount

Szorzás-osztás

Az első igazi vízválasztó a gyerekek számára a matematika kapcsán a szorzótábla. Sajnos a szorzótáblát sok esetben most is a magolós módszerrel sajátítják el a gyerekek, pedig rengeteg bevált módszer létezik rá, hogy a gyerek először megértse a szorzás koncepcióját, utána pedig vizuális támogatással, a számképek mögötti mennyiségek tudatában sajátítsa el rutinszerűen azt. Az osztás ilyen alapokkal már gyerekjáték, alapok nélkül azonban kínszenvedés és unalom.  

Szerencsére nálunk izgalmas játékot is találsz mellyel nem csak kedvet adsz gyermekednek ahhoz, hogy szorozzon és osszon, hanem magabiztos tudással is megajándékozod.

Ajánlott játékok: MultiMany, Multibloom, TriFacta Szorzás-Osztás  

Sorrendiség

 Ahhoz azonban, hogy gyermeked magabiztosan mozogjon a százas, majd később az ezres, tízezres stb. számkörökben, elengedhetetlen, hogy képes legyen számkép alapján sorrendiséget felállítani a számok között. Amikor még az ujjait használva tudja ledönteni, hogy a 8 több-e mint az 5, egyszerű a helyzet. A 49 és a 37 között, pláne nagyobb számok között már nem áll rendelkezésre vizuális megerősítés.

Erre szolgál a Trafficars játék, melyben szintén játékos formában elsajátíthatja gyermeked a sorrendiség felismerésének rutinját. 

Logika

Az előző részben már szót ejtettünk a logikai készségek fontosságáról, másodikos-harmadikos korban azonban egyre összetettebb logikai kihívásokkal szembesül gyermeked. Bár oldalunkon rengeteg logikai-taktikai játékot találsz, kiválogattuk azokat, melyek ebben a korosztályban a leginkább segítségedre lehetnek, hogy megszerettessék gyermekeddel a logikai feladatokat.

Ajánlott játékok: Vortex, Algoracing,  Castle of MindSudoku, TwistySakkPunto

Memória, megfigyelés

Az egyre széleskörűbb ismeretek megszerzése elengedhetetlenné teszi a jó megfigyelő- és emlékezőképességet. Aki képes észrevenni az ismétlődő mintázatokat, az analógiákat, és könnyen megjegyzi a hallott és olvasott tartalmakat, az könnyebben boldogul minden tantárgyban.

Ajánlott játékok: Twin It, Hiboufou, Sardines, Geomemorix, Deja Vu

Térlátás, térérzékelés

Szintén említettük már az előző részben, hogy a térlátás, vizuális-téri orientáció milyen jelentőséggel bír nem csak a tájékozódás, hanem az agyműködés szempontjából is.

Bár gyermeked lehet, hogy épp kezd kinőni a hagyományos építőjátékok világából, rengeteg izgalmas és nagyobb kihívást jelentő játék vár rá a LEGO-n és a Playmobil-on túl.

Ajánlott játékok: Binabo, GeomakersStackers, Cubissimo, Tangram, GearsGearsGears 

Írás-olvasás, helyesírás

A folyékony írás-olvasás elsajátítása után további kihívások állnak a gyermekek előtt. Az egyik, hogy minél többet és szívesen olvasson. Mint ahogyan erről már korábbi cikkünkben írtunk, ezzel számos képessége is fejlődik, de kiválóan támogatja a helyesírást, a szókincs bővítést, a fogalmazó készséget. Az olvasáshoz remek kedvcsináló lehet egy jól megválasztott könyvjelző olvasólámpa vagy egy könyvkanapé, meg persze sok-sok jó könyv:)

Ám a szókincs bővítéshez, helyesírás gyakorlásához és a fogalmazó készséghez is rengeteg nagyszerű játékot tudunk ajánlani, mely gyermeked számára is sokkal izgalmasabb, mint egyből az íróasztalhoz ülni: Batamo, Vésike, Ország-Város társas, Pagony betűző, Scrabble, Csak egy

Ne várj az iskolakezdésig!

Ne feledd, ha gyermeked a fenti készségekkel felvérezve kezdi az iskolát, akkor figyelmét és energiáit az újonnan elsajátítandó ismeretekre tudja fókuszálni, nem pedig arra, hogy utolérje a többieket. Sokkal kevesebb stresszt jelent majd számára az újbóli visszatérés az iskolapadba, a folyamatos sikerélmény pedig kedvet ad neki a folytatáshoz.

Még több készségfejlesztő játékot szeretnél?

Webáruházunkban több száz válogatott készségfejlesztő játékot találsz olyan világmárkák kínálatából, mint a Learning Resources, a Brainy Band vagy a Djeco. Konkrét készséget szeretnél fejleszteni? Böngéssz fejlesztési területek szerint itt >>>

Az oldal tetejére