Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat  itt olvashatsz »

​Hogyan készülj az iskolakezdésre, ha negyedikbe vagy ötödikbe megy?

CURIOCITY
2022. 08. 23. 17:30:00

Akár sikeresen vette az első három osztályt, akár sikerült begyűjteni az első kudarcélményeket, vagy már el is ment a kedve a tanulástól, negyedikben és ötödikben új megpróbáltatások, ezzel új lehetőségek várnak gyermekedre. Cikksorozatunk következő részében is abban szeretnénk segíteni, hogyan hozhatod ki szülőként a legtöbbet gyermekedből és hogyan készüljetek az új tanévre.

​Hogyan készülj az iskolakezdésre, ha negyedikbe vagy ötödikbe megy?

Az általános iskola első három osztálya, ha gyermeked eleve jó képességű, nem okozhat különösebb megpróbáltatást. De ha odafigyelsz gyermekedre, foglalkozol vele, akkor is jó eredményeket érhet el és sikerélménye lehet gyermekednek, ha történetesen nem ő az osztály zsenije (persze nem is kell annak lennie, ezt gyorsan szögezzük le – a szerk.). Szándékosan nem beszélünk a pedagógusokról és általában véve az oktatási rendszerről, ezeket ugyanis nem, vagy alig tudod befolyásolni. Sorozatunk korábbi részeiben épp ezért azt igyekeztünk bemutatni, mi mindenhez járulhatsz hozzá szülőként, hogy a tanulmányi előmenetel szempontjából kulcsfontosságú első három osztályban mindent elsajátítson gyermeked, amire csak szüksége lesz a későbbiek során.

Negyedik osztály: az igazi útelágazás

Bárhogy is sikerült azonban eljutni a negyedik osztályig, gyermeked előtt sorsfordító kihívások állnak majd, ami meghatározó lesz mind a felső tagozatba lépéskor és azon túl is. Negyedik osztályban egyre több lexikális tudást kell megtanulnia gyermekednek, a matematika egyre komplexebb lesz és egyre inkább szükség lesz arra, hogy a különböző tantárgyakban tanultakat több helyen is, a gyakorlatban tudja alkalmazni.  Erre a korra el kell jutnia gyermekednek oda, hogy önállóan tudjon tanulni, kellő rendszerezettséggel és kötelességtudóan teljesítse feladatait. Ha ez negyedik elején még mindig nem megy (pl. még mindig te fotózod be a házifeladatot, mindig te ellenőrzöd, megírta-e a házi feladatát), itt az utolsó esély, hogy fokozatosan hozzászoktasd gyermeked.

A könnyen tanuló gyerekek számára komoly kihívást jelent negyedik osztályban, hogy nem elég mindig csak az órán elhangzottakat megjegyezni, bizony a leckéket meg kell tanulni. Nem elég saját szavaival elmondani a tananyagot, vannak fogalmak, definíciók, amiket pontosan meg kell tanulni. Akinek viszont eddig is több szorgalomra volt szüksége, most előnyt meríthetnek hozzáállásukból, kivált, ha azokban a tárgyakban, amelyekben hiányosságai vannak ugyanilyen többlet erőbedobással próbált sikert elérni (a matematika tipikusan ilyen: sok-sok jól megválasztott feladat megoldásával remek rutint lehet szerezni). 

Negyedik osztályban sokan gondolkodnak iskolaváltásban és 8 osztályos gimnáziumba terveznek felvételizni. A sikeres felvételihez, éppen azért, mert szűrni akarják vele a gyerekeket, nem elegendő, hogy gyermeked kitűnő volt az első három osztályban. Fontos, hogy lásson és oldjon meg felvételi feladatsorokat és felkészült legyen. Ha felvételinek szeretnéd kitenni gyermeked, már most láss hozzá megtervezni, hogyan készíted fel rá, az esélytelenek nyugalmával, csak hogy lássa, milyen, semmiképpen se ugorjatok neki.

Ötödik osztály: amikor minden megváltozik

A gyerekek pont abban a korban lépnek a felső tagozatba, amikor életkorukból és az előttük álló fokozottabb kihívások miatt leginkább szükségük lenne a gondoskodó és őket folyamatosan felügyelő osztályfőnökre. Erre a korra egyre inkább kialakult egyéniséggel rendelkeznek a gyerekek, jó és rossz tulajdonságaik egyaránt megmutatkoznak, fizikailag egyre erősebbé válnak, szociális érettségük azonban még messze van attól, hogy a konfliktusokat önállóan és helyesen rendezzék. Negyedik osztály végéig afféle tyúkanyóként gondoskodott róluk osztályfőnökük (és jó esetben segítette ebben a napközis tanítónéni), akivel a tanítási nap nagy részét töltötték. A tanítónéni egy személyben látta át, milyen mértékben terhelheti a gyerekeket, kinek, hol, milyen tudást pótolni, milyen készséget kell fejleszteni.

Ötödikben néhány órára korlátozódik az osztályfőnökkel való együttlét, a különféle tantárgyakat különböző pedagógusok tanítják, akik mind-mind különböző személyiségek, eltérő elvárásokkal, habitussal. A legtöbb esetben semmilyen rálátásuk nincs a gyerekek képességeire, tudásszintjére (eltekintve a naplóban látható, sokszor hamis képet festő információról). Legtöbbjük (tisztelet a kivételnek) csak a saját tananyagának elsajátítására koncentrál, nem figyeli, hogy a gyerekek hol tartanak a többi tantárgy anyagával, és az sem szokta meghatni őket, ha a többi tárgyból is rengeteg lecke, vagy éppen témazáró dolgozat van. Mindezt nem panaszként, kritikaként vagy elrettentésként mondjuk, hanem azért, hogy felkészülhessetek rá.
Ötödikben pont ezért lesz szükség rád, mint szülőre, aki képes segíteni ezt az átmenetet. Gondolni se mernéd, mennyit jelent gyermekednek, ha segíted koordinálni, hogyan ossza be hatékonyan idejét, hogyan rangsorolja a teendőket, házifeladatokat, tanulnivalókat. És ne feledkezzünk meg arról sem, milyen jelentősége van annak, ha beszélgetsz gyermekeddel, kibeszélitek a napi történéseket és segítesz a kisebb-nagyobb konfliktusok kezelésében.

Ne várj a tanévkezdésig!

Ahogyan az előző részben írtuk, kivált a tavaszi rendkívüli tanrend okán, az augusztust mindenképp érdemes kihasználni arra, hogy felmérd, mit visz majd magával gyermeked a következő tanévre, és ha szükséges, minél előbb segíts neki ledolgozni lemaradását, hogy könnyedén, magabiztosan és  térhessen vissza az iskolapadba, ami a siker záloga.

Ehhez nem kell feltétlenül tankönyvekkel és unalmas, monoton feladatlapokkal kínoznod gyermeked. Oldalunkon számos ingyenesen letölthető foglalkoztatót találsz, melyekkel játékosan mérheted fel gyermeked tudását és fejlesztheted azt. Ahogyan az első >>>, illetve második-harmadik >>> osztályba készülők esetén, a negyedikbe, ötödikbe készülők számára is rengeteg játékötletet gyűjtöttünk össze a készségek és tudás fejlesztéséhez, amit ide >>> kattintva találsz meg.

Az oldal tetejére