Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat itt olvashatsz »

Hogyan legyen élmény az iskolakezdés a 2023-24 tanévben?

CURIOCITY
2023. 08. 02. 15:42:55

Van-e rosszabb péntek 13-nál? Igen, ha az új tanév éppen pénteken veszi kezdetét. Mi mégis megpróbálunk segíteni abban, hogy ne félelemmel, stresszben, bizonytalanságban indulj neki az új tanévnek, hanem kipihenten, felkészülten, egészséges izgalommal.

Hogyan legyen élmény az iskolakezdés a 2023-24 tanévben?

Nézzük mindjárt a dolog pozitív oldalát: bár az iskolakezdés napja, szeptember 1. idén péntekre esik, az első tanítási nap után mindjárt hétvége jön, így nyersz egy hétvégét a teljes ráhangolódásra. Persze nehéz nem tudomást venni azokról a kihívásokról, amelyekkel az új tanév indul, legyen szó távozó vagy hiányzó pedagógusokról, az új tanévben debütáló új érettségi rendszerről, a családok anyagi helyzetéről, vagy a környező világban zajló eseményekről (ennél mélyebben nem is mennénk bele közéltei témába - a szerk.). Gyermekünk azonban most fog első, második vagy akárhányadik osztályba menni, neki most kell megtanulni és elsajátítani mindazt, ami későbbi tanulmányi előmeneteléhez, majd az életben való boldogulásához szükséges. Éppen ezért felelős, gondoskodó szülőként arra kell koncentrálnod, miként teremts gyermeked számára olyan körülményeket, hogy minél inkább feladataira tudjon koncentrálni, stresszmentesen, képességeit a lehető legjobban kibontakoztatva haladjon előre.

A megoldás a te kezedben van

Korábbi írásainkban már részletesen foglalkoztunk azzal, milyen apró trükkökkel érheted el, hogyan legyen vidám és stresszmentes az iskolakezdés, ahogyan azzal is, mi mindenre van szüksége:

A fenti cikkekben leírtak segítségével a vakációból hátralévő egy hónapot hatékonyan és ami a legfontosabb, szórakoztató módon felhasználhatjátok arra, hogy játékos módon felelevenítsétek a korábban tanultakat, gyakoroljátok azt, amire tanév közben nem volt idő vagy lehetőség, de akár arra is van mód, hogy megértsétek, ami korábban nem volt érthető és elsajátítsátok azt, ami korábban nem ment. Szánd rá az időt (nyilván nem a nyaralás alatt:), meglátod, még neked is érdekes és izgalmas lesz újra beleásni magad mindabba, amit te is tanultál (csak valószínűleg máshogy).

Előrelátás, tervezés, rendszeresség

A vakáció utolsó hónapjára gyermeked már bizonyára kipihente (kivéve, ha túlzsúfoltad programokkal) az előző tanév fáradalmait,így az augusztust nyugodtan szentelhetitek az aktív pihenésnek.

Számba vehetitek mi mindent kellene megcsinálni az iskolakezdésig és kitalálhatjátok, hogyan lehet megvalósítani anélkül, hogy fájón sok időt vegyen el a szünidőből. Van egy 300 oldalas kötelező olvasmány, amibe még bele sem kezdett? De hiszen az nem több, mint napi 30 oldal, fél vagy legrosszabb esetben 1 óra naponta. Vakációnaplót, olvasónaplót kell írni? Üljetek le, szedjétek össze, mi mindenre van szükség hozzá, tervezzétek meg, melyik nap mennyit csinál meg belőle.

Nem mennek az egyenletek, a geometria vagy éppen a kémiai példák? Üljetek le és beszéljétek át, mi nem ment évközben. Ha valami nem vagy nem jól értett meg a tanultakból, segíts neki megérteni, vezesd rá a megoldásra. Ha rájön és sikerélménye lesz, már sokkal szívesebben gyakorolja a példákat, amelyek elengedhetetlenek a számonkérésekhez szükséges rutin elsajátításához. Csak napi 2-3 feladat, ami nem vesz többet igénybe 10-15 percnél, az a nyár végére 60-90 példa, ami felbecsülhetetlen támaszt jelent majd az új tanévben.

Töltsetek együtt minél több időt!

Igen, hallgass a szakemberekre, akik azt mondják, hogy ha lehetőség van közösen csinálnotok valamit, hagyd ott a mosogatást, a takarítást és a többi "halaszthatatlan" teendőt, ne válaszold meg az emaileket, a messenger üzenetet és ne akkor akard megoldani a világ problémáit. Játsszatok együtt, sétáljatok a szabadban, biciklizzetek, ha tehetitek, strandoljatok, amikor és amennyit csak lehet! Semmi sem történik, ha a világ néhány óráig, néhány napig nélkületek halad tovább. Meglátod, utána minden könnyebben megy, még a legnehezebb kihívást se fog ki rajtatok!

A cikkben található kép forrása: Freepik

Az oldal tetejére