Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat  itt olvashatsz »

Ne az iskolát szeresse, hanem élvezze a tanulást!

CURIOCITY
2021. 01. 02. 06:31:00

Mégis mit lehet szeretni az iskolában? NEM lehet játszani, NEM lehet beszélgetni, egész nap figyelni kell, érdektelen dolgokkal tömik a nebuló fejét, olvasni KELL, írni KELL, számolni KELL, magolni KELL, állandó rettegés a feleléstől, a dolgozattól, a félévi és év végi bizonyítványtól, és most még a COVID-tól is. A tanulás azonban nem az iskolában kezdődik. Annak megszerettetése elsősorban rajtad múlik.

Ne az iskolát szeresse, hanem élvezze a tanulást!

„És szeretsz iskolába járni?” – tesszük fel felnőttként a kötelezőnek gondolt kérdést, valahányszor iskolás korú gyerekkel találkozunk és elvárjuk, hogy válaszul lelkesen búgja fülünkbe, hogy „IGEN, imádok”. Közben persze mindannyian pontosan emlékszünk, mennyi mindent utáltunk mi is az iskolában, mennyi mindent tanítottak és tanultunk meg rosszul és mennyi minden kimaradt, amit fontos lett volna megtanulnunk, még ha az idő sok mindent megszépít.

A lényeg azonban nem az, hogy gyermeked szeressen iskolába járni. Sokkal inkább az, hogy érdeklődő legyen, és vágyjon arra, hogy minél több dolgot ismerjen meg, fedezzen fel a világból, azaz élvezze a tanulást, hogy valami újat ismerhet meg, érthet meg a világból. Ez pedig nem (csak) az oktatási rendszeren és a pedagógusokon múlik, hanem a rajtad, szülőn is.

Tapasztalt szülőkként, különböző életkorú gyerekekkel töltött játékos foglalkozások és szakemberek javaslatai alapján összegyűjtöttünk 10 dolgot, ami biztosan segít abban, hogy gyermeked ne érdektelen és műveletlen kütyüzombi legyen, hanem a világra nyitott, tájékozott, jó problémamegoldó készséggel megáldott, minden akadályon és nehézségen túljutni képes, boldog ember.

1. Engedd, hogy felfedezze a világot

Agyunk genetikailag arra programozott, hogy születésünktől életünk alkonyáig folyamatosan tanuljon. A babának mindig legyen a keze ügyébe valami, amit kézbe vehet, amit megfoghat, amit elguríthat, amit ledobhat. A kisgyereknek engedd, hogy felfedezze a lehulló falevelet, a hópelyhet, vagy gyönyörködjön egy hangyabolyban, felfedezze a mintázatokat. Az iskolásnak engedd, hogy minduntalan kísérletezzen. Ha lehet te is szállj be a felfedezésbe, ameddig csak teheted (eljön sajnos az az idő, amikor gyermeked már nem veled akarja felfedezni a világot, használj ki minden alkalmat, amíg te lehetsz a mentora).

2. Engedd, hogy hibázzon

A létező legrosszabb dolog a hagyományos oktatásban, hogy mindenkitől azonnal várja el a tökéletes tudást és teljesítményt. Legalább szülőként ne ess ebbe a hibába, és hagyd, hogy gyermeked elrontsa, és bátran nekifusson újra meg újra, amíg nem sikerül. És soha ne szidd le, ha valamiből rossz jegyet hoz. Még akkor se, lusta volt vagy elfelejtett készülni. De tanítsd meg rá, hogy legyen benne elszántság, kitartás, hogy kijavítsa, még ha tanulmányi eredményben az csak az év végére sikerül is.

3. Ösztönözd az önálló probléma megoldást

Sokan panaszkodnak arra, hogy gyermekük nem elég önálló, állandóan ott kell lenni mellette. De sajnos legtöbbször nem is adunk lehetőséget a gyereknek, hogy saját maga találja meg a megfelelő megoldást. Ha mindig megmondod, hogyan kell, ha megoldod helyette a matekpéldát, ha te készíted el a tablót, sosem fogja megtanulni önállóan megoldani az elébe kerülő kihívásokat.

4. Ne fárasszon le, ha folyton kérdez

A gyerek azért kérdez, mert természetes kíváncsisággal fordul a világ felé, mindent meg akar ismerni, mindent meg akar tudni. Sose sajnáld az időt, hogy válaszolj. Ha pedig nem tudsz valamit egyből, szánj időt a megfelelő válasz megkeresésére, akár gyermekeddel közösen. Az internet korában szerencsére ez már egy mobiltelefonnal is bárhonnan könnyen megoldható.

Persze sosem félj beismerni, ha valamit nem tudsz, vagy nem jól tudsz. Nem kell polihisztor tudósnak és félistennek látszanod gyermeked előtt. Sőt!

5. A játék nem játék

Az, hogy mivel játszik gyermeked, kihatással van készségei fejlődésére, ezért fontos a felelősséged abban, milyen játékok veszik körül. De ez távolról sem jelenti azt, hogy mindenáron neked kell megmondani, mikor mivel és hogyan játsszon. Az ideális az, ha mindig van gyermeked körül néhány (nem túl sok) játék, amit kézbe vehet, amivel próbára teheti képzelőerejét (jusson eszedbe a Toy Story 3 elején látható rész, micsoda kalandot varázsolt a kis Andy néhány játékfigurával), de hagyd, hogy szabadon játsszon vele és ne akard állandóan fejleszteni és megmutatni, hogyan KELL vele helyesen játszani.

És amit szintén nem árt nem elfeledni: a játékból nem lehet kinőni, csak a játékok cserélődnek időről időre.

6. Olvassatok

Mesét olvasni elalvás előtt gyermekednek nem csak azért fontos, hogy megalapozz a későbbi olvasás képességének és szeretetének, rajta keresztül pedig a jobb tanulmányi eredményeknek, miként azt számos kutatás alátámasztotta már. Hanem azért, mert kevés meghittebb és bensőségesebb pillanat van annál, mikor gyermeked a te hangodra, a te szavaiddal hajtja álomra fejét. Ha nagyobb gyermeked van, fontos, hogy ne csak papolj az olvasásról, hanem lásson téged is olvasni, ajánlj neki olvasnivalót, menjetek el együtt könyvtárba, könyvesboltba, hagyd, hogy válasszon kedvére valót.

7. Legyen játék, kaland a tanulás

Ne keverd össze az iskolát a tanulás élményével. Persze az ideális az lenne, ha az iskola maga garancia lenne a tanulás élményére, de sajnos ritkán az, aminek okai külön tanulmányt érdemelnének.

Ha azonban már óvodás kortól - amikor a legnyitottabb, a leginkább kíváncsi -, játékosan vezeted be gyermeked a különböző tudományokba, iskolás korban pedig, segítesz számára is érdekes kapcsolódási pontokat találni, amivel kedvet csinálhatsz adott tantárgyhoz, megőrizheted gyermeked természetes tudásszomját.

8. Tapasztalat mindenekelőtt

A valós tapasztalatot semmi sem pótolhatja. A hüllők sokkal lenyűgözőbbek az állatkertben, mint a tankönyvben. Festeni, agyagozni sokkal izgalmasabb valódi anyagokkal, mint a tableten vagy a számítógépen. Ellátogatni egy csillagvizsgálóba, vagy megnézni egy teljes holdfogyatkozást együtt, olyan élmény, ami felkeltheti gyermeked érdeklődését a csillagászat iránt.

9. Ne az iskolai osztályzatok uralják az életeteket

Az iskolai osztályzatok óhatatlanul minden iskolás szülő életének elmaradhatatlan velejárójává válnak. De ez nem jelenti azt, hogy kényszeresen állandóan csillagos ötöst kell várnod gyermekedtől és arra neveld, hogy az érdemjegy előbbre való, mint a tudás, amiért kapja. A rosszabb érdemjegy pedig ne azt jelentse automatikusan, hogy „hülye” adott tantárgyhoz, hanem legyen ösztönzés arra, hogy alaposabban elmélyedjen benne.

10. Ismerd meg gyermeked tanulási módját

Különböző beállítottságú emberek, különféleképpen tanulnak. A vizuális típusok könnyebben értenek meg bármit, ha képes illusztráció, rajz, folyamatábra társul hozzá. Az audiális típusok hallás után, a kinesztetikus tanulók pedig tapintás, mozgatás révén tanulnak a legkönnyebben. Szánd rá az időt, ismerd meg, hogyan tanul leghatékonyabban gyermeked, és mi az, ami miatt nyüglődés számára a tanulás. Együtt csodákra lesztek képesek. 

Az oldal tetejére