Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat itt olvashatsz »

Mit tudnak a Numberblocks-ok, amit a matektanár nem?

CURIOCITY
2024. 04. 30. 17:13:00

Táncolnak, énekelnek, viccesek és nagyon menők. Nem fogod ki találni, kik ők: egytől egyig (azazhogy százig) számok! Kíváncsi vagy, miért imádják őket a gyerekek, miért ez a leghasznosabb rajzfilmsorozat, amivel valaha is találkoztál és mit mondanak róla a szakemberek? 5 dolog, amit a Numberblocks-ról tudni érdemes!

Mit tudnak a Numberblocks-ok, amit a matektanár nem?

Tanulmányok százai boncolgatják évtizedek óta, miért utálják annyian a matekot, miért kínlódik vele sok gyerek (és felnőtt), és mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a matematikát minél többen szeressék és minél többen lehessenek sikeresek benne. Mi magunk is számos ilyen témájú cikket írtunk, és rengeteg játékötletet hoztunk az elmúlt években, az viszont minket is meglepett, hogyan képes egy brit rajzfilmsorozat alapjaiban megváltoztatni mindazt, amit a számokról, számolásról és a matematika tanulásról valaha is gondoltunk.

A BBC gyerekcsatornája, a Cebeebies 2017 januárjában indította útjára, az azóta BAFTA díjas Numberblocks rajzfilmsorozatot, melyből ezidáig nem kevesebb mint 8 évad készült, népszerűségéről pedig mindent elárul, hogy bár a sorozatnak (egyelőre) nincs magyar nyelvű változata, csak a sorozat hivatalos YouTube csatornáján közel 3 millió (!!!) megtekintés érkezett Magyarországról.

1. Kik ezek a Numberblocks-ok?

Számfölde lakói, a Numberblocks-ok különböző számú kockákból álló számok. Kis barátok, akik mindig számíthatnak egymásra. Ahogy minden ember más és más, mindegyik szám külön egyéniség. Kettő például mindig párban közlekedik, négy imád négyzet alakot ölteni, hat szeret dobókockával játszani. Az egyes epizódok során egymás után ismerjük meg őket, miközben egyik kalandból a másikba keverednek. A gyerekek, akik már ovis kortól követhetik az epizódokat, lépésről lépésre tanulják meg, hogyan működnek a számok (pl. a 3 eggyel több, mint 2, a 4 eggyel több mint 3 és így tovább), milyen tulajdonságaik vannak (páros, páratlan, prím stb.) és megértik a matematikai alapműveletek lényegét, mint az összeadás, kivonás, szorzás, osztás.

A sorozat jelenleg angol nyelven érhető el (várhatóan a Netflixen érkezik majd magyar nyelvű változata), de ez nem kell, hogy eltántorítson, sőt: remek lehetőség, hogy gyermeked angolul tanuljon már óvodás korban.

Nézd meg két kedvenc epizódunkat, mielőtt folytatnánk...

2. Más rajzfilmekben is számolnak, mitől olyan különlegesek a Numberblocks-ok?

A sorozat tervezésében közreműködő NCETM (National Centre for Excellence in the Teaching of Mathematics) igazgatója, Debbie Morgan szerint “Minden korábbi gyerekműsor, amit a matematika népszerűsítésére készítettek, arra épült, hogy a karakterek számoltak. Elmentek piknikezni és elosztották az elemózsiát. Elmentek horgászni és megszámolták a kifogott halakat. A matematika mindig csak valami plusz volt az eredeti történetben. A Numberblocks esetében azonban a karakterek maguk a megtestesült matematika.”

A sorozat egyik tervezője, OIi Hyatt szerint „Gyerekkorunkban a legtöbben már írott szám, azaz szimbólum formájában találkoztunk a számokkal, amik nem jelentenek semmit.”

Pedig a szakemberek szerint az egész matematika tanulás lényege annak megértése, hogy a négy akkor is négy, ha négy kockát sorban egymás mellé rakunk és akkor is, ha négyzetet építünk belőle, akkor is, ha négy zöld kockából áll és akkor is, ha négy különböző színűből építjük össze.

A sorozat minden epizódjában, minden egyes jelenetében kockáról kockára láthatjuk, hogyan működik a matematika, a szimbólumokat, a számjegyeket pedig csak ezek mellett látjuk. Azaz előbb értjük meg, hogy tíz kocka meg öt kocka az tizenöt, és csak utána látjuk mindezt számokkal leírva: 10+5=15.

3. Mitől lesz olyan élvezetes és szórakoztató a matek a gyerekek számára?

Ha láttál már Numberblocks epizódot, talán nem is kell ezt magyarázni. Ami viszont igazán fontos, hogy a sorozatot ovis és kisiskolás gyerekeknek készítették, az epizódok az ő világukat ábrázolják, a Numberblockok az ő játékaikat játsszák: fociznak, gumiszőnyegen ugrálnak, gördeszkáznak. A játékban és a kalandokban a matematika folyamatosan jelen van, de állandó rejtvények, fejtörők, megoldásra váró helyzetek formájában.

Így a gyerekek számára a számok és a matematika a végtelen kalandok és játéklehetőségek világát jelentik, nem pedig egy iskolai tantárgy, kötelező, unalmasan ismétlődő feladatainak sorozata, számonkéréssel súlyosbítva.

4. Miért kell már óvodás korban megtanulni azt, ami az általános iskolai tananyag része?

A sorozat készítői alapvetően a 3-6 éves korosztály számára alkották meg az epizódokat, ugyanakkor az epizódok végignézése több szakember szerint jelentős részben átfed az alsó tagozatos matematika oktatással (pl. összeadás-kivonás 10-es, 20-as, 100-as számkörben, szorzás-osztás).

Számos kutatás rámutatott már (egy a sok közül Aubrey, Dahl & Godfrey 2006-os tanulmánya), hogy az óvodáskorban elsajátított számfogalom és számérzék jelentős hatással van a gyerekek iskolai matematika tanulására, mégpedig mindkét irányban. Nem csak arról van szó ugyanis, hogy aki kész számfogalommal érkezik az első osztályban, az nagy eséllyel végig sikeresen veszi az akadályokat, hanem arról is, hogy az iskolai oktatásban matematikával szenvedők jelentős részénél pont azok az alapok hiányoznak, amelyeket leginkább óvodás korban lehet ill. kellene elsajátítani.

Óvodás korban a gyerekek minden új ismeretre nyitottak, a tanulás számukra nem kötelezettség, hanem játék, melynek során megismerik, felfedezik és egyre jobban megértik a köröttük lévő világot. Gyakorló szülők, mint e sorok írója, pontosan tudják, hogy ebben a korban szinte lehetetlen olyan dolgot mutatni a gyereknek, ami felé nem fordul ösztönös érdeklődéssel. Miért hagynánk ki ebből pont a számokat?

Attól persze, hogy a sorozat elsősorban ovisoknak készült, világszerte sok-sok pedagógus használja már az epizódokat az iskolában is. Egy-egy ötperces epizód ugyanis azokkal is képes megértetni a tananyagot, akik a hagyományos tanóra keretében elakadtak.

5. Az epizódokat bármikor újrajátszhatod!

A Numberblocks azonban nem csak egy rajzfilmsorozat, hanem lehetőség arra, hogy a sorozatban látottakat a gyakorlatban is elsajátítsd, újraéld és újrajátszd. A Learning Resources jóvoltából két játékkészlet is gondoskodik róla, hogy cca. 60 epizód jeleneteit játszhasd újra 1-től 10-ig ill. 11-20-ig Numberblocks-okkal, te magad építhesd meg a Numberblocks karaktereket és akár saját magad is kitalálj Numberblocks történeteket, kalandokat. De a játékok sora nem áll meg ennyinél. A Stampoline park játéknyomda készlet, a Step Squad Mission bázis és Szivárványos Számoló Busz a hozzájuk tartozó különféle élethű Numberblock figurákkal mind mind arra várnak, hogy játsz velükl! A Pattern Palace-ban izgalmas társasjáték formájában találkozhatsz a Numberblock-okkal,  emellett interaktív feladtlapokpuzzle, memóriajáték és imádnivaló plüss figurák is színesítik a választékot. 

Ily módon a Numberblocks-ok nem csak passzív szórakozást jelentenek, hanem kézzelfogható, interaktív játékélményt is.

Szeretnéd, hogy a te gyermeked is imádja a matekot? Nézzétek a sorozatot és játsszatok a Numberblocks-okkal!

Az oldal tetejére