Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat itt olvashatsz »

Mi minden dől el óvodás korban?

Akár most kezdtétek, akár félúton vagytok, akár már az iskolára gyúrtok, az óvodás kor gyermeked életének egyik legmeghatározóbb időszaka, ami mélyen alulértékelt a legtöbb szülő szemében. 10 olyan készséget is mutatunk, ami ebben a korban alakul ki, ami egész életében meghatározó lesz és amiket jól megválasztott játékokkal  remekül fejleszthetsz.

Mi minden dől el óvodás korban?

Fejlesztő játékokkal foglalkozó szakemberként évek óta tapasztaljuk, hány szülő érti félre teljesen az óvodáskor szerepét. Rengeteg idejétmúlt, számtalanszor cáfolt nevelés- és fejlődéspszichológiai tévhit él velünk ma is éppen úgy, mint a jobb és bal agyféltekés gondolkodás, vagy a 13-as szám misztikuma. Éppen ezért sokan úgy gondolnak az óvodáskorra, mint a soha véget nem érő, gondtalan játékra, az óvodára pedig, mint afféle gyermekmegőrző helyre.

Mindeközben sok-sok tanulmány tárta fel az elmúlt évtizedekben (korábbi cikkeinkben mi is sokszor foglalkoztunk ezekkel), hogy gyermekünk szinte összes olyan készsége ebben a korban fejlődik ki, amelyek elengedhetetlenek lesznek majd mind az iskolában és mind pedig az életben való boldogulásban. Ráadásul ez az a kor, amikor a gyerekek a leginkább befogadók, amikor mindenre érdeklődéssel tekintenek és szivacsként szívnak magukba minden új tudást, amit ráadásul azonnal használatba is vesznek. Igaz ez sajnos a reklámokra és a csúnya szavakra is, amit előbb-utóbb minden szülő megtapasztal. Ezzel szemben az iskolában minden új tudás megszerzése nyűg, gyötrelem, szenvedés és a nebulók legtöbbször semmilyen gyakorlati hasznát nem látják a tanultaknak (ez nyilván az oktatás kudarca is, ami már egy másik cikk tárgya lehetne - a szerk.).

Sokszor szülőt próbáló, amint óvodás gyermekünk megállás nélkül kérdez minket: Ez miért van így? Ez hogy működik? Ezt hogy lehet csinálni? De ennél jobb lehetőséged sosem lesz, hogy gyermeked rácsodálkozzon a körülötte lévő világra, felfedezze mi és hogyan működik, és elsajátítsa a legfontosabb készségeket? Ehhez nem szükségesek méregdrága tanfolyamok, különórák, elég ha gyermekedet jól megválasztott játékok veszik körül, türelmes és odafigyelő szülők és óvoda pedagógusok mellett.

Jelen cikkünkben a teljesség igénye nélkül összeszedtünk tíz olyan készséget, amit megfelelő játékokkal, önfeledt játék közepette, könnyedén elsajátíthat gyermeked és amelynek egész későbbi életére kihatása lesz. A cikkben felsorolt sok-sok játékötletek mellett oldalunkon számos ingyenesen letölthető foglalkoztatót is találsz:), ezekkel is tartalmasan és hasznosan tölthetitek az egyre hosszabb estéket.

Finommotorika

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a finommotorikát. A leghétköznapibb feladatok ellátásától, mint az étkezés, az öltözködés a különféle kreatív feladatokon át, mint a rajzolás, a festés, az íráskészségig minden emberi tevékenység finommotorikus készségeken alapul. Ez azt is jelenti, hogy a finommotorikus képességek jelentik az ajtót gyermeked önállóságához és későbbi önmegvalósításához. A finommotorika persze sokkal több annál, minthogy gyermeked meg tudja kötni a cipőfűzőjét, vagy ki tudjon vágni ollóval egy szívecskét, éppen ezért minél többféle finnommotorikus készséget sajátít el gyermeked, annál összetettebb feladatokat tud majd megoldani.

Finommotorikus készségek fejlesztésével külön cikkben >>> is foglalkozunk, de a legfontosabbak: csipesz, háromujjas csipesz, pipetta, ollóorigamigyurma  

Figyelem, koncentráció

A gyerek utánzással tanul. Bármit elles, bármit megfigyel, azt megpróbálja leutánozni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy figyelmét hosszabb-rövidebb ideig ugyanarra a dologra tudja összpontosítani. Talán te is tapasztaltad már, hogy gyermeked megkérdezi: "ezt hogy csinálod", amikor pedig elkezded megmutatni, ő már valami egészen mással van elfoglalva. Nem kell megijedned, ez még nem jelenti azt, hogy manapság gyakran hangoztatott szakszóval élve "figyelemzavaros" (ADH szindróma). Gyakran az az egyszerű oka, hogy a gyerek figyelme villámgyorsan elkalandozik, ha valami érdekes történik körötte.

Viszont a te felelősséget, hogy ilyenkor tereld vissza figyelmét és megtanítsd rá, ha valamit kérdez, várja meg a választ, ha valamit nem tud, engedje meg, hogy megmutasd. Ne engedd, hogy megszokja, soha nem kell megvárnia a választ a kérdésére és nem kell figyelmet áldoznia arra, hogy valamit megtanuljon, elsajátítson. Ahogy gyermeked egyre nagyobb lesz, fontos, hogy megtanuljon huzamosabb ideig koncentrálni és odafigyelni.

Mivel fejlesztheted: KatudiRobot face race, MacskabagolyMini gameskirakós játékok

Nagymozgás

A finommotorika mellett gyakran eltörpül a nagymotoros mozgás. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy miután a gyermek megtanult járni, ezt a készséget kipipálhatjuk, pedig a nagymotoros mozgásokat 13-15 éves koráig fejleszti, tökéletesíti minden gyerek. A nagymotoros mozgás fejlesztése nem csak sporttevékenység közben történhet, sőt, minél több dolgot próbál gyermeked, annál sokoldalúbban fejlődnek képességei. Nem véletlen, hogy azok a gyerekek, akik több dolgot csinálnak (különböző labdajátékok, célbadobás stb.) sokkal ügyesebbek, bármilyen játékba is kezdenek, mint azok, akik mondjuk csak rúgják vagy dobják a labdát.

Mivel fejlesztheted: Vigyázz, Kész, Rajtpalacsinta sütős játékCrocodile hop játszószőnyeg,  ugráló labda, Waboba Moon Ball

Szem-kéz koordináció

Izmaink mozgatása rendszerint valamilyen célirányos feladathoz kötődik, amelynek megvalósításához szükség van a szem-kéz koordinációjára. Ez a készségünk gyakorlással bámulatos módon fejlődik, legyen az egyszerű célba dobás, a frizbi elkapása, vagy a zsonglőrködés. Viszont kitartásra és sok-sok gyakorlásra van szükség, hogy kezünk (és lábunk) maradéktalanul engedelmeskedjen agyunknak.

Itt is igaz természetesen, hogy minél többféle módon gyakorolja gyermeked a szem-kéz koordinációt, annál könnyebben birkózik meg az újabb és újabb kihívásokkal.

Mivel fejlesztheted: korongozó, agyagozó készlet, Binabo építőjátékgyümölcslavina, szobabumeráng, célba dobó játék

Érzelmi intelligencia

Óvodáskorban kezdi elsajátítani gyermeked a társas együtt lét alapjait. Legyen az a játszótér, vagy az óvoda, megtanulja, hogyan közeledhet számára ismeretlen gyerekekhez, hogyan játszhat másokkal és hogyan kezelhet különböző helyzeteket. Bár sokáig teljesen alulértékelt volt ez a terület, ma már egyre nagyobb figyelmet kap, hogy gyermeked megtanulja kifejezni és kontrollálni érzéseit, nem utolsósorban pedig feldolgozni az őt ért pozitív és negatív élményeket.

Szerencsére egyre több nagyszerű játék is segít ebben: Érzelmi intelligenciát fejlesztő játék, Érzelmes Ananász, Stresszoldás légzőgyakorlatokkalAll about me, Érzel-mese

Szín és formafelismerés, alap geometriai formák felismerése

A világban való eligazodáshoz, később pedig a betűk és számok felismeréséhez, a rajzoláshoz és majdan az íráshoz gyermekednek fel kell ismernie és meg kell tudni különböztetnie az alapvető formákat (kör, háromszög, négyzet stb.) és ezeket le is kell tudni rajzolnia. Nem arra kell megtanítanod, hogy le tudja írni nagybetűkkel a nevét, sokkal inkább azt a képességet kell elsajátítania, hogy felismerje majd a betűk és számok közötti különbséget.

Mivel fejlesztheted: Crocodile hop játszószőnyegHápizsákColorformix

Számfogalom

Több cikkünkben is foglalkoztunk már azzal, hogy a számoláshoz és később a matematikával kapcsolatos sikerekben és kudarcokban milyen szerepe van a számfogalomnak. Nem az a lényeg, hogy oda-vissza el tudjon számolni százig, vagy ezerig. Sokkal fontosabb, hogy tudja, a három mindig három, függetlenül attól, almáról, körtéről vagy ujjakról beszélünk, és egyértelműen észre vegye, hogy a 7 több mint 3, akkor is, ha számmal írjuk és akkor, ha paradicsomokat lát, és fel kell ismernie a kisebb-nagyobb, több-kevesebb közötti különbséget. 

Mivel fejlesztheted: NumberblocksVeggie FarmSmart ScoopsSuper Sorting PieMacskabagolyHurriCount

Logikai készségek

Bár sokan eleve a matematikához kötik, nem szabad elfeledkezni a logikus gondolkodás képességéről sem, ami távolról sem azonos a számolás képességével, még akkor sem, ha a legtöbb gyereknél a kettő együtt jár. Felfedezi-e gyermeked az ismétlődő mintázatokat, vagy az éppen oda nem illő formát, felismeri-e az ok-okozati összefüggéseket, képes-e előre kigondolni egy adott feladat megoldásához vezető lépéseket.

Mivel fejlesztheted: Mental Blox, nyomkövető róka, tanítható robot kutya, programozható robot unikornisépítőjátékok

Térorientáció

A vizuális-téri orientáció az agyműködésből adódóan erőteljesen összefügg a logikai készségekkel, így ennek fejlesztése, hasznosan segíti  a logikai készségek fejlődését is. Emellett az írás-olvasáshoz, majd később a matematikához és számos tantárgyhoz szükséges lesz a vizuális téri orientáció, azaz a jobbra-balra, fent-lent, előtte-mögötte felismerése.

Mivel fejlesztheted: GeomakersTopologixAlgoracingÜregező

Beszédkészség

Az iskolában egyre több olyan helyzet áll elő, amikor gyermekednek ki kell fejezni gondolatait. Minél határozottabban, választékosabban teszi ezt, annál könnyebb helyzete lesz.

Mivel fejlesztheted: All about meSztorikockaÉrzel-mese 

Még több készségfejlesztő játékot szeretnél?

Webáruházunkban több száz válogatott készségfejlesztő játékot találsz olyan világmárkák kínálatából, mint a Learning Resources vagy a Djeco. Konkrét készséget szeretnél fejleszteni? Böngéssz fejlesztési területek szerint itt >>>

Az oldal tetejére