Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat  itt olvashatsz »

Mi minden dől el óvodás korban?

Sokan gondolják ma is, hogy a tanulás az iskolapadban kezdődik. Legalább tíz olyan készséget, képességet tudunk azonban összegyűjteni, amit sokkal előbb, már óvodáskorban sajátíthat el gyermeked játék közben. A jó hír: tudatos játékválasztással rengeteget tehetsz te is azért, hogy ezek a készségei jó irányba fejlődjenek.  

Mi minden dől el óvodás korban?

Az óvodás korra gyakran szoktak úgy tekinteni, mint a gondtalan gyerekkor szimbólumára, amikor az élet semmi másból nem áll, mint önfeledt, soha véget nem érő játékból, amit a gyerekek mesevilágban élnek, ahol még nincsenek kötelezettségek, nincsenek elvárások, nincs teljesítménykényszer. Az óvodára pedig leginkább azért van szükség, hogy vigyázzon valaki a gyerekre és szokja a közösséget az iskolába menet előtt.

Ehhez képest ebben a korban fejlődik ki szinte az összes olyan készsége a gyermeknek, amelyek elengedhetetlenek később az iskolában és az életben való boldogulásban egyaránt. Ez az a kor, amikor a gyermek a leginkább befogadó, amikor mindenre érdeklődéssel tekint és szivacsként szív magába minden tudást (bizony, a reklámokat és a csúnya szavakat is - a szerk.), amit ráadásul azonnal használatba is vesz. Nem véletlenül kérdez megállás nélkül. Ez miért van így? Ez hogy működik? Ezt hogy lehet csinálni?

A gyerekek fejlődésével és a tanulással kapcsolatos szakirodalom nem véletlenül irányítja egyre inkább a szülők figyelmét az óvodáskor felé, amit mi magunk is tapasztalt szülőkként és a különböző életkorú gyerekekkel tartott foglalkozásaink alapján csak megerősíteni tudunk. Nincs még egy időszak, amikor ilyen látványos eredménnyel kecsegtet minden, amit a szülő és az óvoda pedagógus tesz. És ehhez semmi más nem szükséges, minthogy gyermekedet jól megválasztott játékok vegyék körül, és meglegyen a szükséges odafigyelés, türelem a szülő és az óvoda pedagógus részéről.

Jelen cikkünkben a teljesség igénye nélkül összeszedtünk tíz olyan készséget, amit megfelelő játékokkal, önfeledt játék közepette, könnyedén elsajátíthat gyermeked. Mindezt anélkül, hogy fejlesztő foglalkoztatásokra lenne szüksége, és úgy érkezzen majd az iskolába, hogy az első tanítási napra felvérteződjön velük. Ha nem találkoztál volna vele, a lentebb felsorolt játékötletek mellett oldalunkon számos ingyenesen letölthető foglalkoztatót is találsz:)

Finommotorika

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a finommotorikát. A leghétköznapibb feladatok ellátásától, mint az étkezés, az öltözködés a különféle kreatív feladatokon át, mint a rajzolás, a festés, az íráskészségig minden emberi tevékenység finommotorikus készségeken alapul. Ez azt is jelenti, hogy a finommotorikus képességek jelentik az ajtót gyermeked önállóságához és későbbi önmegvalósításához.

A jó hír, hogy végtelen játéklehetőség nyílik a különféle finommotorikus készségek fejlesztéséhez: csipeszes-kukacos-játékkavicskrétaorigamigyurma  

Figyelem, koncentráció

A gyerek utánzással tanul. Bármit elles, bármit megfigyel, azt megpróbálja leutánozni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy figyelmét hosszabb-rövidebb ideig ugyanarra a dologra tudja összpontosítani. Talán te is tapasztaltad már, hogy gyermeked megkérdezi: "ezt hogy csinálod", amikor pedig elkezded megmutatni, ő már valami egészen mással van elfoglalva. Nem kell megijedned, ez még nem jelenti azt, hogy manapság gyakran hangoztatott szakszóval élve "figyelemzavaros" (ADH szindróma). Gyakran az az egyszerű oka, hogy a gyerek figyelme villámgyorsan elkalandozik, ha valami érdekes történik körötte.

Viszont a te felelősséget, hogy ilyenkor tereld vissza figyelmét és megtanítsd rá, ha valamit kérdez, várja meg a választ, ha valamit nem tud, engedje meg, hogy megmutasd. Ne engedd, hogy megszokja, soha nem kell megvárnia a választ a kérdésére és nem kell figyelmet áldoznia arra, hogy valamit megtanuljon, elsajátítson. Ahogy gyermeked egyre nagyobb lesz, fontos, hogy megtanuljon huzamosabb ideig koncentrálni és odafigyelni.

Mivel fejlesztheted: Robot face race, MacskabagolyMini gameskirakós játékok

Nagymozgás

A finommotorika mellett gyakran eltörpül a nagymotoros mozgás. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy miután a gyermek megtanult járni, ezt a készséget kipipálhatjuk, pedig a nagymotoros mozgásokat 13-15 éves koráig fejleszti, tökéletesíti minden gyerek. A nagymotoros mozgás fejlesztése nem csak sporttevékenység közben történhet, sőt, minél több dolgot próbál gyermeked annál sokoldalúbban fejlődnek képességei. Nem véletlen, hogy azok a gyerekek, akik több dolgot csinálnak (különböző labdajátékok, célbadobás stb.) sokkal ügyesebbek, bármilyen játékba is kezdenek, mint azok, akik mondjuk csak rúgják vagy dobják a labdát.

Mivel fejlesztheted: palacsinta sütős játékCrocodile hop játszószőnyeg, ugráló labda

Szem-kéz koordináció

Izmaink mozgatása rendszerint valamilyen célirányos feladathoz kötődik, amelynek megvalósításához szükség van a szem-kéz koordinációjára. Ez a készségünk gyakorlással bámulatos módon fejlődik, legyen az egyszerű célba dobás, a frizbi elkapása, vagy a zsonglőrködés. Viszont kitartásra és sok-sok gyakorlásra van szükség, hogy kezünk (és lábunk) maradéktalanul engedelmeskedjen agyunknak.

Itt is igaz természetesen, hogy minél többféle módon gyakorolja gyermeked a szem-kéz koordinációt, annál könnyebben bírkózik meg az újabb és újabb kihívásokkal.

Mivel fejlesztheted: gyümölcslavina, szobabumeráng, célba dobó játék

Érzelmi intelligencia

Óvodáskorban kezdi elsajátítani gyermeked a társas együtt lét alapjait. Legyen az a játszótér, vagy az óvoda, megtanulja, hogyan közeledhet számára ismeretlen gyerekekhez, hogyan játszhat másokkal és hogyan kezelhet különböző helyzeteket. Bár sokáig teljesen alulértékelt volt ez a terület, ma már egyre nagyobb figyelmet kap, hogy gyermeked megtanulja kifejezni és kontrollálni érzéseit, nem utolsósorban pedig feldolgozni az őt ért pozitív és negatív élményeket.

Szerencsére egyre több nagyszerű játék is segít ebben: Érzelmi intelligenciát fejlesztő játékAll about me, Érzel-mese

Szín és formafelismerés, alap geometriai formák felismerése

A világban való eligazodáshoz, később pedig a betűk és számok felismeréséhez, a rajzoláshoz és majdan az íráshoz gyermekednek fel kell ismernie és meg kell tudni különböztetnie az alapvető formákat (kör, háromszög, négyzet stb.) és ezeket le is kell tudni rajzolnia. Nem arra kell megtanítanod, hogy le tudja írni nagybetűkkel a nevét, sokkal inkább azt a képességet kell elsajátítania, hogy felismerje majd a betűk és számok közötti különbséget.

Mivel fejlesztheted: Crocodile hop játszószőnyegHápizsákColorformix

Számfogalom

Több cikkünkben is foglalkoztunk már azzal, hogy a számoláshoz és később a matematikával kapcsolatos sikerekben és kudarcokban milyen szerepe van a számfogalomnak. Nem az a lényeg, hogy oda-vissza el tudjon számolni százig, vagy ezerig. Sokkal fontosabb, hogy tudja, a három mindig három, függetlenül attól, almáról, körtéről vagy ujjakról beszélünk, és egyértelműen észre vegye, hogy a 7 több mint 3, akkor is, ha számmal írjuk és akkor, ha paradicsomokat lát, és fel kell ismernie a kisebb-nagyobb, több-kevesebb közötti különbséget. 

Mivel fejlesztheted: Veggie FarmSmart ScoopsSuper Sorting PieMacskabagolyHurriCount

Logikai készségek

Bár sokan eleve a matematikához kötik, nem szabad elfeledkezni a logikus gondolkodás képességéről sem, ami távolról sem azonos a számolás képességével, még akkor sem, ha a legtöbb gyereknél a kettő együtt jár. Felfedezi-e gyermeked az ismétlődő mintázatokat, vagy az éppen oda nem illő formát, felismeri-e az ok-okozati összefüggéseket, képes-e előre kigondolni egy adott feladat megoldásához vezető lépéseket.

Mivel fejlesztheted: Metal Blox, nyomkövető róka, tanítható robot kutya, építőjátékok

Térorientáció

A vizuális-téri orientáció az agyműködésből adódóan erőteljesen összefügg a logikai készségekkel, így ennek fejlesztése, hasznosan segíti  a logikai készségek fejlődését is. Emellett az írás-olvasáshoz, majd később a matematikához és számos tantárgyhoz szükséges lesz a vizuális téri orientáció, azaz a jobbra-balra, fent-lent, előtte-mögötte felismerése.

Mivel fejlesztheted: GeomakersTopologixAlgoracingÜregező

Beszédkészség

Az iskolában egyre több olyan helyzet áll elő, amikor gyermekednek ki kell fejezni gondolatait. Minél határozottabban, választékosabban teszi ezt, annál könnyebb helyzete lesz.

Mivel fejlesztheted: All about meSztorikockaÉrzel-mese 

Még több készségfejlesztő játékot szeretnél?

Webáruházunkban több száz válogatott készségfejlesztő játékot találsz olyan világmárkák kínálatából, mint a Learning Resources vagy a Djeco. Konkrét készséget szeretnél fejleszteni? Böngéssz fejlesztési területek szerint itt >>>

 

 

Az oldal tetejére