Az oldal megtekintésével elfogadod a cookie-k használatát. További tudnivalókat itt olvashatsz »

10 tipp, hogyan legyen élmény a vakáció mindenkinek

CURIOCITY
2024. 06. 04. 17:38:00

Te is azon töprengsz, hogyan töltsd ki hasznosan a nyári szünidőt úgy, hogy minél több időt töltsetek együtt, és gyermeked ne a tévét vagy a mobiltelefont bámulja vég nélkül, amikor nem tudsz vele lenni?
Olvasd el cikkünket, melyben 10 olyan gyakorlati tippet gyűjtöttünk össze, amelyekkel könnyedén igazi élménnyé varázsolhatod a vakációt gyermeked és a magad számára is.

10 tipp, hogyan legyen élmény a vakáció mindenkinek

Újra itt a vakáció, s vele együtt több, mint két önfeledt hónap, amikor nem kell korán kelni, nem kell házifeladatot írni, nem kell félni a másnapi feleléstől, csak a végtelen móka, kacagás és szórakozás vár...a gyerekekre. Neked, szülőnek azonban folyamatos fejtörést jelent, hogyan töltsd ki tartalmasan a szünidőt úgy, hogy közben zavartalanul végezhesd napi teendőidet, munkádat. 

Az itt látható 10 pontot gyakorló szülőkként évről évre kipróbáltuk és bár nem volt mindig könnyű minden pontot betartani, garantáltan működik:)

GÖRGESS A CIKK VÉGÉRE, ÉS SOK-SOK JÁTÉKÖTLETET,
HASZNOS MEGLEPETÉST TALÁLSZ AJÁNLÓNKBAN!

1. Töltsetek együtt annyi időt, amennyit csak lehet

A legtöbb szülőnek nem adatik meg, hogy a vakáció teljes idejére szabadságot vegyen ki, de hosszabbak a nappalok, nem kell az iskola, óvoda, szakkörök miatt egyik helyről a másikra rohangálni, és gyermekednek sem kell korán kelni. Éppen ezért sok-sok értékes perc szabadul fel, amit együtt tölthettek. Legyen az egy fagyizás, séta a vízparton, erdőben, közös játék a játszótéren.

Használd ki ezt a lehetőséget, amíg gyermeked arra vágyik, hogy veled töltse idejét.

2. Zökkenjetek ki a hétköznapokból

A vakáció lehetőséget ad arra is, hogy kizökkenjetek a megszokott rutinból, olyan dolgokat próbáljon ki gyermeked, amit a mindennapi rohanás során nem mernél. Teremts olyan helyzeteket, ami hozzáad gyermeked tapasztalásához életkorának megfelelően. Öltözzön fel egyedül. Engedd, hogy ő fizessen a lángosért, küldd el a közeli boltba tejért, kenyérért. Az ötletek tárháza kiapadhatatlan.

3. Nem kell minden percet beosztani

Gyakorló szülőként nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy ha gyermeked 10 percig nem csinál semmit, a plafont vagy a tévét bámulja, tabletet, okostelefont nyomkodja, akkor azt tragédiának éled meg, ezért állandóan meg akarod szervezni a napját, feladatokat és programokat találsz ki, egyik táborból a másikba küldöd.

Ne feledd, gyermeked épp most fejezett be több mint 9 hónapot, ami végtelenített feladat és programözönből állt (még ha rendszerint nem is olyan vonzókból, mint amilyet egy izgalmas tábor kínál). Hadd élvezze végre, hogy NEM KELL SEMMIT SE CSINÁLNIA!

4. Az unatkozás minden kreativitás kiindulópontja

Egyáltalán nem baj, ha gyermeked unatkozik. Az unatkozás, bármily hihetetlenül hangzik, az egyik leghasznosabb emberi tevékenység, mert a gyerek előbb-utóbb az unatkozást is megunja, ezért ki is talál valamit, feltéve, hogy elegendő időt hagysz rá. Ilyenkor az első keze ügyébe kerülő dologgal is csodákra képes. A gyerekekben ugyanis ösztönösen él a vágy, hogy megismerjék, megtapasztalják a világot, újra felfedezzenek rég elfeledett játékokat, kipróbálják addig nem használt képességeiket.

Ha viszont engedsz a csábításnak és folyton te találod ki, mit játsszon, mivel töltse idejét, sosem tanulja meg, mihez kezdjen, ha egyedül van, sosem tanulja meg, hogyan találja fel magát.

5. Nem kell, hogy mindennek célja és végeredménye legyen

Felnőttként hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szabad játék jelentőségéről. Pedig nincs még egy olyan fontos dolog a gyermek életében, mint a gondtalan szabad játék. A szabadjáték lényege, hogy gyermeked a keze ügyébe kerül használati tárggyal, játékkal, kreatív eszközzel látszólag céltalanul babrál, kísérletezget kedvére, ameddig csak szeretné.

Ne gondold, hogy ez elvesztegetett idő. Sőt, gyermeked számos olyan készséget sajátíthat el ilyenkor, amire „presszionálva” sosem lenne képes. Mivel nincs cél, nincs megfelelési kényszer, gond nélkül próbálgathatja „szárnyait” legyen az egy rajz, egy építmény, vagy egyszerű kísérletezés.

6. Ne prédikálj az okoskütyük használata ellen, kínálj alternatívát

Előbb-utóbb minden gyerek keze ügyébe kerülnek az okos kütyük (mobiltelefon, tablet, számítógép, játékkonzol), bármilyen szigorú elveket határozol el születésekor, a generációs nyomás (amit a COVID meg is fejelt) elkerülhetetlen. Az okoskütyük pedig könnyedén beszippantják, és akár egész napra rabul ejthetik. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk vele, miért nem szerencsés, ha a gyerek, kivált ovis, kisiskolás gyerek minden percét az okoskütyü használata tölti ki, ugyanakkor minél nagyobb a gyermek, annál nehezebb pusztán szép szóval elrángatni az okos kütyütől, riogatással („el fog romlani a szemed”, „függő leszel”), vagy tiltással pedig csak tovább növeljük a „tiltott gyümölcs” vonzerejét.

Kisebb gyerekeknél mindenképp célszerű valamilyen napi időkorlátot felállítani kütyüzéshez, nagyobb gyerekeknél (10-12 éves kor felett), kivált a nyári szünidőben ez már nehezen kivitelezhető, hacsak nem akarsz őrmester szerepbe kerülni. Ami azonban sokkal fontosabb, kínálj alternatívát, mi mindent csinálhat a kütyüzés helyett, de akár arra is felhívhatod a figyelmet, hogy mondjuk passzív TikTok videók nézegetése helyett nézegethet otthon elvégezhető kísérleteket, kreatív ötleteket, amiket élőben is kipróbálhat. Legjobb persze, ha te is részt tudsz venni benne és közösen csináltok valami teljesen újat.

7. A jó példa (is) ragadós

A gyerek, ez jó is és rossz is, tökéletes mintakövető. Pontosan azt és úgy csinál, ahogyan azt a szüleitől látja. Bizony, te magad, még szülőként is sok mindenben úgy viselkedsz, ahogyan a szüleidtől láttad, bár megesküdnél rá, hogy ez nem így van.

Ha gyermeked azt látja, hogy olvasol, sportolsz, akkor ő is sokkal könnyebben kap hozzá kedvet, mintha mobiltelefonnal a kezedben, a Facebook hírfolyamot görgetve kérdezed meg, „miért nem olvasol inkább”?

8. Az olvasás ne a kötelező olvasmánnyal való szenvedést jelentse

A nyári szünetben sok szülő szeretné, ha gyermeke elolvasná az aktuális kötelező olvasmányt, ami bármilyen módszert is választunk (pl. olvass el minden nap 5 oldalt) csak megerősíti, hogy az olvasás nem szórakozás és örömforrás, hanem akár a házifeladat, egy gyötrelmes kötelezettség. A kötelező olvasmányokra külön cikket is szentelhetnénk, ehelyett inkább azt mondjuk, felejtsétek el a kötelező olvasmányt a nyáron.

Menjetek el egy könyvesboltba, vagy könyvtárba, válasszatok közösen könyveket a nyárra. Olyat, amihez gyermeked is kedved kap (nagyszerű választék van gyerekeknek, kiskamaszoknak és nagyobbaknak is kifejezetten nekik szóló kortárs művekből). Ha egyszer kedvet kap az olvasáshoz és megszereti, a kötelező olvasmányt is sokkal könnyebben "letudja".

9. Használd ki a közös filmnézés lehetőségét

Vakáció idején, nyaraláskor sokkal több lehetőség nyílik arra, hogy gyermekednek olyan dolgokat is megmutathass, ami nélküled valószínűleg teljesen kimaradna az életéből. A streaming csatornákon ránk zúduló tartalmak mellett, melyek jelentős része könnyen feledhető alkotás, fontos, hogy gyermeked megismerje a korosztályának fontos filmtörténeti alkotásokat is. Nézzétek meg közösen kedvenc filmjeidet, vagy szemezgessetek a filmtörténet klasszikusaiból és beszélgessetek róla. Kvízjátékokban is visszatérő téma!

10. Vakáció alatt is szükség van napirendre, még ha lazábbra is

Bár azt írtuk és tartjuk is, hogy a nyári szünidőnek a pihenésről, feltöltődésről kell szólnia, nem szabad abba a hibába esned, hogy minden napi rutint elengedsz. Ugyan ki lenne olyan „kegyetlen” szülő, hogy ha nem szükséges, akkor is felkelti gyerekét reggel 6-kor, vagy nem engedi kicsit tovább fennmaradni csak mert este 8-kor ágyban a helye?

Ettől függetlenül a gyerek számára biztonság érzetet ad, ha megmaradnak bizonyos napi rutinok (pl. reggeli délelőtt kilenckor, esti lefekvés időpontja a gyerek nyári igényéhez, fáradtságához igazítva) és ezekhez következetesen tartod magad.

Ha a nyári együttléthez játékötleteket keresel, nézz körül webáruházunkban, vagy látogass el budapesti bemutatótermünkbe!

Az oldal tetejére